Gazdinkat keressük:

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik." Albert Einstein

BemutatkozásKapcsolat: Gazdikereső, állatvédő segélytelefon, tanácsadás, információ: +36-30-71-636-41
- E-mail: zsuzsa.j.pasztor@gmail.com - Facebook: www.facebook.com/allatvedosegito

Modulok: Állatvédő SegítőIránytűSintérSTOP!ÖnkormányzatokKislexikonÁllatvédő módszerekÁllatvédelmi Törvény

Kiemelt: TÉGY A VÁLTOZÁSÉRT!SZEMTANÚT KERES!Hivatalos MIKROCHIP nyilvántartásKérjük segíts, hogy segíthessünk!

Gazdinkat keressük: MikrochippelRégóta keresikEllopott állatElveszett kutyaTalált kutyaS.O.S. gazdit kereső kutyaKutyát kérElveszett cicaTalált cicaS.O.S. gazdit kereső cica • Cicát kér • Más állatS.O.S. segítséget kérIdeiglenes befogadót keresHazakerültÚj gazdához kerültIn memoriam+ Kapcsolódó S.O.S. oldalak

További keresési kategóriák a jobboldali CIMKEFELHŐ oszlopban!

2010. január 1., péntek

Mikrochip

A MÁOK alapján:

Előzmények
Az állatok egyedi azonosítása sok szempontból fontos dolog volt régen is, és az ma is. Haszonállatoknál a gazdák már évszázadok óta használnak valamilyen eljárást arra, hogy a saját állataikat megjelöljék. Ebből a célból legtöbbször tüzes vassal bélyegezték meg azokat, vagy az elmúlt évszázadban például sok állat fülébe bilétát raktak. A kedvtelésbõl tartott állatok egyedi azonosítása azonban sokáig csak a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt. A fajtatiszta kutyákat a tenyésztő szervezetek tetoválási szám alapján regisztrálták. A keverék kutyák azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetõleges leirással azonosította a kutyát.

Mikrochipes azonosítás
A mikrochip feltalálása az, ami a XXI. Század elején alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét. A mikrochip adta lehetõség azonban önmagában semmit nem ér, annak használatát szorgalmazni szükséges, vagy kötelezõvé kell azt tenni, főleg azért, mert bár mikrochipeket már több mint 10 éve használnak szerte a világon, elterjedésük eddig korlátozott volt csak. Ezt a folyamatot Európában felgyorsította az Európai Unió, amely a jövõben két területen teszi kötelezõvé a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. A türelmi idõben egyedi azonosítóként elfogadják még a jól olvasható tetoválást, de annak hiányában már most is csak mikrochipet lehet alkalmazni. Az uniós ajánlás alapján országonként az illetékes minisztérium -nálunk az FVM- szabályozza részletesen a kedvtelésbõl tartott állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozó kérdéseket, ennek kapcsán az egyedi azonosításukat is. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelõ mikrochipet kell alkalmazni.

A leghasznosabb funkció
Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb –és egyben a leglátványosabb- az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfelelõen regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája! Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések- megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja (lásd további menüpontok).

További részletek: >>>

A 2010. év madarai a fecskék

A hosszútávú vonuló énekesmadarak között más fajokhoz képest több veszélyeztetett faj van, ezek európai állományai az elmúlt évtizedben csökkenő tendenciát mutatnak. Annak érdekében, hogy a nemzetközi biodiverzitás védelmi évben felhívjuk a figyelmet a madárfajok fogyatkozásának veszélyére, az MME az eltűnő madarak nagyköveteiként 2010. év madaraiul a fecskéket választotta.

További részletek: www.mme.hu/hirek/946-a-2010-ev-madarai-a-fecskek.html

2010-ben 1% a fecskék védelmére!
Az adó 1%-azért egyedülálló támogatási forma, mert nem von el pénzt a családi kasszától. Az MME a lakossággal együttműködve évtizedek óta dolgozik Magyarország környezeti állapotának megóvásáért. Ebben Ön is részt vehet!
További részletek, letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat: www.mme.hu/hirek/1075-2010-ben-1-a-fecskek-vedelmere.html

A fecske oldalra már fészek és költési adatok is feltölthetők!
További részletek: www.mme.hu/hirek/1077-a-fecske-oldalra-mar-feszek-es-koltesi-adatok-is-feltolthetok.html
Fecskefigyelő online: http://www.fecskefigyelo.mme.hu/