Gazdinkat keressük:

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik." Albert Einstein

BemutatkozásKapcsolat: Gazdikereső, állatvédő segélytelefon, tanácsadás, információ: +36-30-71-636-41
- E-mail: zsuzsa.j.pasztor@gmail.com - Facebook: www.facebook.com/allatvedosegito

Modulok: Állatvédő SegítőIránytűSintérSTOP!ÖnkormányzatokKislexikonÁllatvédő módszerekÁllatvédelmi Törvény

Kiemelt: TÉGY A VÁLTOZÁSÉRT!SZEMTANÚT KERES!Hivatalos MIKROCHIP nyilvántartásKérjük segíts, hogy segíthessünk!

Gazdinkat keressük: MikrochippelRégóta keresikEllopott állatElveszett kutyaTalált kutyaS.O.S. gazdit kereső kutyaKutyát kérElveszett cicaTalált cicaS.O.S. gazdit kereső cica • Cicát kér • Más állatS.O.S. segítséget kérIdeiglenes befogadót keresHazakerültÚj gazdához kerültIn memoriam+ Kapcsolódó S.O.S. oldalak

További keresési kategóriák a jobboldali CIMKEFELHŐ oszlopban!

2011. június 1., szerda

Állatvédőket a sintérek helyett! - Az állatvédelmi jogszabályok módosításáról

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” Mahatma Gandhi

Az Állatvédelmi Törvény tervezett módosításának véleményezése: A 2011. 05. 30.-án elküldött véleményünk >>>

A határidőre átküldött anyaghoz folyamatosan töltök majd fel újabb kiegészítéseket is, hiszen a törvényelőkészítőknek átküldött véleményünk bár sok fontos javaslatot tartalmaz, de ahhoz, hogy egy igazán jó törvénymódosítás születhessen, lehet még pontosítani, kiegészíteni!
A tervek szerint júliúsban lesz a következő minisztériumi megbeszélés, addig mindenképp várok további véleményeket, javaslatokat!
Köszönöm szépen Mindenkinek, aki segít!

Pásztor Zsuzsa
www.sinterstop.hu
zsuzsa.j.pasztor@gmail.com


2011. 05. 23.
Mielőtt részletesebben véleményeznénk a nyilvánosságra hozott tervezetet, előljáróban egy megjegyzés az alábbi bekezdéshez:

"A javaslat szerint ... a jövőben az önkormányzatok évenkénti ebösszeírást végeznek... a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása mellett - ezt a célt is szolgálja az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése."

Az "ebrendészet" legtöbb esetben a sintértelepek újabban divatba jött fedőneve (kivéve, ahol valódi állatvédő az "ebrendész"), ezért mindenképp kívánatosnak tartom az ebrendészeti hozzájárulás helyett az állatvédelmi hozzájárulás elnevezés használatát! Mivel a bajbajutott állatok helyzetének megoldása hatékonyan - rendészeti eszközök helyett - csak a korszerű állatvédelem módszereivel lehetséges, ezért fontos az "állatvédelmi hozzájárulás" megnevezéssel is egyértelművé tenni ezek előtérbe helyezését!

A tapasztalat is azt mutatja, hogy a bajbajutott állatok számának csökkentése, sorsuk megnyugtató megoldása - a "gyepmesteri telep", "ebrendészet" elnevezések mögé bújó sintértelepek helyett - az állatvédők által működtetett állatmenhelyek és állatvédelmi őrszolgálatok segítségével lehetséges!

2011. 05. 23.

Pásztor Zsuzsa
www.sinterstop.hu


Társadalmi vitán az állatvédelmi törvény módosítása

A törvénytervezet vonatkozik mindenkire, aki állatot tart, de különösen a hobbiállat-tartókra, közülük is elsősorban az ebtartókra és a kisállatkereskedőkre.
Az országban az emberek egyre több kutyát tartanak, de amikor különböző okok miatt tartásuk terhessé válik rövid úton szabadulnak meg tőlük, kilökik őket a kocsiból, a házukból, gazdátlan, kóbor ebek válnak belőlük, akik szennyezik a várost és károkat okoznak.

Jelen törvény célja a tudatos és felelős állattartási kultúra erősítése, az ehhez szükséges szemléletváltás kialakítása az emberek köztudatában. Azt tartjuk fontosnak, hogy csak azok tartsanak háziállatot, akik előre átgondolják, hogy képesek hosszú távon gondoskodni - anyagilag és erkölcsileg - kedvenceikről.

Ezért szükséges:
• ebrendészeti hozzájárulás megfizetésének bevezetése,
• az ebek helyi és országos nyilvántartásba vétele,
• az ebek azonosítóval /transzponderrel/ történő megjelölése.

Az ebrendészeti hozzájárulásból befolyó összegnek legalább a felét a helyi önkormányzat az ivartalanítás valamint az azonosítóval történő megjelölés támogatására köteles fordítani.

Tudatosítani kívánjuk az emberekben, hogy az állatok érző lények, akiknek bántalmazása tevőlegesen, vagy mulasztással nem maradhat következmények nélkül, ezért:
• megemeljük állatvédelmi bírságot,
• bevezetjük az állatvédelmi oktatáson való részvételt,
• bevezetjük állatmenhelyeken végzett közmunka végzését, melyekkel a felelős állattartást kívánjuk tudatosítani.

Egyre gyakoribbak a kutyák által okozott súlyos testi sérülések, melyek olykor halálos kimenetelűek. Ezért szükséges:
• az ilyen ebek veszélyessé nyílvánítása,
• tartásuk körülményeinek szigorítása, szabályozása, mely erősíti az emberek biztonságérzetét továbbá a közbiztonságot.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény, valamint az egyéb, kapcsolódó állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosítása itt olvasható.

Véleményezési határidő: május 30. (a jogifo@vm.gov.hu címre várjuk az észrevételeket)

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: Társadalmi vitán az állatvédelmi törvény módosítása

2011. május 23.


Növelnék az állatvédelmi bírság összegét

Önkormányzati ebadó bevezetését, a kölyökkutyák kikötésének tiltását, az állatvédelmi bírság drasztikus emelését, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltását, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározását tartalmazza egyebek mellett az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának hétfőn nyilvánosságra hozott tervezete.


A javaslat szerint – amely a kormany.hu oldalon érhető el – a jövőben az önkormányzatok évenkénti ebösszeírást végeznek. Mivel azonban az ebrendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani, ezért – a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása mellett – ezt a célt is szolgálja az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése. Mentesülnének a díjfizetés alól azok a gazdák, akik ivartalaníttatják és chippel látják el a kutyájukat, illetve háztartásonként egy eb után kérelmezhető az önkormányzatnál a fizetési kötelezettség alóli felmentés. A menhelyről hazavitt kutyák után sem kell hozzájárulást fizetni, ez az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti – olvasható a tervezetben. A törvény meghatározná azokat az összeghatárokat, amelyek között az önkormányzat megállapíthatja az ebadó helyi viszonyoknak megfelelő mértékét. A jogszabály kötelezné az önkormányzatot arra, hogy a beszedett ebrendészeti hozzájárulás legalább felét visszaforgassa a kutyák mikrochippel ellátásának és ivartalanításának támogatására.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által készített előterjesztés egyik célja, hogy megszüntesse a veszélyes ebek ügyében fennálló joghézagot. Az Alkotmánybíróság tavaly szeptember 30-i hatállyal megsemmisítette a veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályairól szóló kormányrendeletet. A vizsgálat indítványozója szerint a kormányrendelet jogbizonytalanságot okozott azzal, hogy veszélyes kutyának nyilvánította ugyan a pitbull terrier fajtájú ebeket és keverékeiket, de a fajta megnyugtató módon nem különíthető el a staffordshire terrier fajtájú kutyáktól, amelyeket a jogszabály nem sorolt a veszélyes állatok közé.

A jogszabálytervezet azt írja: rendkívül nehézkes az egyes kutyafajták hatósági elkülönítése, ráadásul az eb tartási körülményei, a gazda hozzáállása nagymértékben meghatározza az állat tulajdonságait, ezért a jogalkotók szerint semmiképpen nem indokolt egy-egy fajtát betiltani, a kutyatartók tulajdonhoz való jogát korlátozni. Vagyis a jövőben az ebet fajtája alapján nem, kizárólag egyedi viselkedésének következményeként nyilváníthatná veszélyesnek a jegyző. Az állatvédelmi hatóság akkor alkalmazhatná ezt a szankciót, ha a kutya testi sérülést okoz – olvasható a tervezetben. Az állatvédelmi törvény ezzel összefüggésben kiegészülne azzal, hogy a hatóságok elkobozhatják a kutyát, amennyiben az a gazda gondatlansága miatt emberek testi épségét veszélyezteti.

A törvénytervezet tartalmazza azt is, hogy az európai államok vonatkozó hatályos szabályrendszerének alapos elemzését követően fajtalistát állapítanának meg. A listán szereplő fajták gazdái az esetleges utcai balesetek megelőzéséért kutyáikat közterületen kizárólag szájkosár használatával, a kibújást megakadályozó nyakörvvel, két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon vezethetnék. Ugyanakkor a súlyos, az esetek többségében igazságtalan diszkrimináció elkerülése érdekében egyben lehetőséget nyújtana számukra, hogy egy szakértők által kidolgozott és felügyelt, a vidékfejlesztési miniszter által jóváhagyott vizsgarendszer teljesítése esetén felmentést kapjanak ez alól a kötelezettség alól – áll az anyagban, amely kockázatos fajtának minősítené az amerikai pitbull terriert, a bandogot, az amerikai staffordshire terriert, a kaukázusi juhászkutyát és a rottweilert.

A dokumentum rögzíti, hogy országos nyilvántartást kell létrehozni a mikrochippel megjelölt kutyákról, melyre a Magyar Állatorvosi Kamara Petvetdata nevű rendszerét jelölnék ki. Várhatóan a veszélyes állatok adatainak kezelésére is országos adatbázist hoznak létre. A javaslat megtiltaná a kutyák fülkorrekcióját. A tervezet kimondja, hogy az ivartalanítás mellett csak az eb farokkurtítása végezhető el, hétnapos korig. A tervezet készítői szerint a tiltást az indokolja, hogy ez a műtét nagyon kockázatos az állat egészségére, ugyanakkor a beavatkozás mértékével arányban álló egészségügyi előnnyel nem jár. A kutyakölykök életét nagymértékben meghatározó időszak védelmében a tervezet megtiltaná a négy hónaposnál fiatalabb ebek kikötését.

A jogszabálytervezet ugyancsak megtiltja a kutyák és a macskák élelmiszerként és prémként felhasználását is. A dokumentum szerint hiába hamisak általában azok a hírek, amelyek szerint bizonyos éttermekben kutyákat és macskákat szolgálnak fel, a jelenség teljes mértékben idegen a magyar hagyományoktól, ezért esetleges meghonosításának megelőzéséért van szükség a tiltásra. A jogalkotó emlékeztet arra, hogy az állatvédelmi bírság összege – maximálisan 150 ezer forint 1998 óta nem változott, ezért mára elvesztette visszatartó erejét, nem alkalmas arra, hogy a helyes irányba terelje a gazdasági haszonállatokat tartó vállalkozások vagy akár a magánemberek állatokkal való bánásmódját. Különösen igaz ez akkor, amikor az élőállat-szállítmányokat Magyarországon keresztül fuvarozó nemzetközi cégek hatékony felelősségre vonására lenne szükség, ezért indokolt a kiszabható állatvédelmi bírság összeghatárának drasztikus emelése – áll az anyagban. A törvénymódosítás lehetővé tenné azt is, hogy az állatvédelmi szabályok ellen vétőket kötelezzék arra: vegyenek részt állatvédelmi oktatáson, vagy állatmenhelyen végezzenek közcélú munkát.

(MTI)

MNO - KA - 2011. május 23.

Forrás: Növelnék az állatvédelmi bírság összegét

Kapcsolódó oldal: A 2011. 05. 23.-án nyilvánosságra hozott állatvédelmi javaslatcsomag


Kapcsolódó hozzászólások:
www.facebook.com/allatvedosegito/posts/164251920305050
www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=122966094453391&id=100001786916679

"Kutyás terápia, mint (gyógy)pedagógiai módszer" Konferencia

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület Országos konferenciát szervez

2011. június 3-án Székesfehérváron a Viktória Rehabilitációs Központban
(8000 Székesfehérvár, Erzsébet út 20.)

"Kutyás terápia, mint (gyógy)pedagógiai módszer" címmel

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Információ és regisztráció: www.patamancs.hu - patamancs.terapia@gmail.com

Kapcsolódó oldalak:
AURA Segítő Kutya Alapítvány
Közelebb az Állatokhoz Alapítvány
Kutyával az Emberért Alapítvány
Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület
Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány
Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület
SANSZ- Segít A Négylábúak Szeretete Közhasznú Alapítvány
Székesfehérvári Beszédhibásokért Alapítvány
TETRA- 2002 Alapítvány- Állatterápiás Csoport
HungaroPet Fórum