Gazdinkat keressük:

"A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik." Albert Einstein

BemutatkozásKapcsolat: Gazdikereső, állatvédő segélytelefon, tanácsadás, információ: +36-30-71-636-41
- E-mail: zsuzsa.j.pasztor@gmail.com - Facebook: www.facebook.com/allatvedosegito

Modulok: Állatvédő SegítőIránytűSintérSTOP!ÖnkormányzatokKislexikonÁllatvédő módszerekÁllatvédelmi Törvény

Kiemelt: TÉGY A VÁLTOZÁSÉRT!SZEMTANÚT KERES!Hivatalos MIKROCHIP nyilvántartásKérjük segíts, hogy segíthessünk!

Gazdinkat keressük: MikrochippelRégóta keresikEllopott állatElveszett kutyaTalált kutyaS.O.S. gazdit kereső kutyaKutyát kérElveszett cicaTalált cicaS.O.S. gazdit kereső cica • Cicát kér • Más állatS.O.S. segítséget kérIdeiglenes befogadót keresHazakerültÚj gazdához kerültIn memoriam+ Kapcsolódó S.O.S. oldalak

További keresési kategóriák a jobboldali CIMKEFELHŐ oszlopban!

2011. január 5., szerda

Kutyát szeretnél? Előbb tegyél vizsgát!

Sokan szembesülnek nap mint nap ártatlan kutyák szenvedésével, és még többen fordulnak/fordulunk el szemlesütve, mert már nézni sem bírjuk.

Régóta probléma a gazdátlan, kidobott állatok sanyarú sorsa, s az utóbbi időben talán még inkább romlott a helyzet.
Sok helyről hallható, hogy a gazdasági válság okozta nehézségek csökkentését sokan úgy látták kezelhetőnek (legalábbis részben), hogy megszabadultak "imádott" négylábú társuktól. Használhatnánk sokszoros idézőjelet is, mert akik számára valóban társ, családtag a kutya (vagy akár macska), az még nehéz helyzetében sem tenné utcára, menhelyre, a szerencsére bízva további életét.
Igaz, ez csak egy része a teljes képnek, hisz a legnagyobb gond nem a gazdasági válság, hanem a felelőtlen állattartás.

Magyarországban a lakosság számához képest sokkal több kutyát tartanak az emberek, mint Európa legtöbb országában.
(Nincs pontos adat rá, de különböző szervezetek, egyesületek becslései szerint jelenleg kb. 2-3 millió kutya él az országban.)
Ez csak látszólag jó (lásd: szeretjük az állatokat - ez enyhén áthallásos is lehet :)), mert a tények sajnos épp azt mutatják, nem szeretjük eléggé Őket, és épp ezért van ennyi kutya (ideig-óráig) az embereknél. Mert amint bármilyen nemű probléma (rossz (?) a kutya, beteg, anyagi körülmények romlása, stb.) felmerül, pillanatok alatt, zokszó nélkül képesek nem is lemondani róla - és esetleg új családot keresni neki -, hanem megszabadulni tőle.
Ez nem azt igazolja szerintünk, hogy mi magyarok, annyira szeretnénk az állatainkat. (Természetesen tisztelet a kivételnek, akinek nem inge..., stb!)
És akkor még szó sem esett az állatkínzásokról, a menhelyek kilátástalan helyzetéről, a gyepmesteri telepek "működéséről, működtetéséről", a gyomorforgató módon kutyákat szaporítókról, stb.

Biztosan sokunkban megfogalmazódott már, ez nem mehet így tovább, valamit tenni kell!
A helyzet nem fog megváltozni varázsütésre, de, ha semmit sem teszünk, akkor később sem fog.

De mit lehet tenni? Mi (lehet) a megoldás?

Szerintünk legyen tanfolyam elvégzéséhez és vizsgához kötött a kutyatartás.

Bár a mondat kijelentő módban íródott, tudjuk, hogy ez elsőre furán hangzik és rengeteg kérdést vet fel.
Mi csak elmondjuk, mire gondolunk, aztán lehet rajta vitatkozni (itt vagy a facebook oldalunkon), ki lehet egészíteni további ötletekkel.
Maga a gondolat egyébként nem egyedülálló (bár Magyarországra vonatkozóan még nem futottunk bele, jelezzétek, ha tudtok ilyenről), mert a nálunk minden szempontból "fejletlenebb" Svájcban úgy tudjuk létezik...

A cikk folytatása: www.kutyasszallasok.hu/magazin/cikk/id/125

Nincsenek megjegyzések: